Page 11 - Zpravodaj Jihlava 04/2025
P. 11

10  / Životní prostředí /  Ježkovy oči / Duben 2025  Ježkovy oči / Duben 2025  / Zdravé město Jihlava /         11
 V popelnicích na tuky končí pečivo i plínky  Hygienici kontrolují slanost polévek ve školách



                                                                                  Anketa
 narovnané černé, modré a žluté kontejnery.
 I přesto jsou lidé do šedých popelnic schopni
 vyhodit všechno. „Běžně z nich vyndáváme                                         Co vám ve školní
 i psí exkrementy nebo třeba dětské plínky,“
 potvrzuje mi Václav Černý. „Upřímně mi to                                        jídelně nejvíce chutná?
 hlava moc nebere. Podívejte, hned tady ve-
 dle je kontejner na sklo. Proč tyhle prázdné                                                 Vojtěch
 lahve od vodky někdo nevyhodil tam. To byl                                                   6 let
 opravdu líný udělat o  čtyři kroky navíc?“
 kroutí nevěřícně hlavou.
 „Do šedé nádoby patří pouze použité
 oleje a tuky z domácností, například fritova-
 cí olej nebo olej po smažení a ztužené jedlé                                                 Já mám ve škole nejradši
 tuky,“ upozorňuje důrazně Žaneta Manová                                          buchtičky s krémem a chutná mi i rajská omáčka
 z  odboru životního prostředí, když se dívá                                      s knedlíkem. Ještě bych chtěl, aby nám vařili
 do popelnice, která je ze dvou třetin plná                                       knedlíky s jahodami.
 plechovek a skleněných lahví. „Navíc je dů-
 ležité, aby lidé olej do šedých nádob vhazo-  Většina dětí chodí na obědy do školní jídelny, proto krajští hygienici   Filip
 vali v  plastových lahvích, které jsou pevně   při kontrolách jejich provozu sledují mj. také obsah soli v pokrmech   7 let
 uzavřené. Pokud je vyhodí ve skleněných,
 rozbijí se a olej vyteče do nádoby. Pracovní-  pro děti. Zaměřují se převážně na polévky. Norma stanoví na 100 g
 kům, kteří popelnice vybírají, pak navíc hro-  polévky množství soli 0,4 g. Jaké jsou celokrajské výsledky?
 Václav Černý vybírá lahve s olejem z popelnic v ulici Polní  zí úraz,“ vysvětluje Žaneta Manová a Václav
 Černý jí přikyvuje. „Přesně tak. Podívejte,   V  roce 2023 ze 49 zkoumaných polévek   potravinám a pochutinám a volit raději čers-  Já mám taky nejradši buchtičky
 mám tyhle silné gumové rukavice a  stejně   splnilo normu jen 9. Zbývající byly slanější   tvé potraviny, přispějeme k  jejich zdravější-  s krémem. Polévky mi moc nechutnají, mám rád
 Jen v loňském roce odvezla specializovaná firma z Jihlavy téměř   už mi jimi střep několikrát projel. A opravdu   nebo i velmi slané (obsahovaly více než 0,7 g   mu životu.  asi jenom vývar. Někdy bych chtěl mít ve škole
 4,7 tun jedlých olejů a tuků, které lidé vyhazují do šedých popelnic.   to není nic příjemného,“ dělí se s námi o své   soli/100 g polévky). O rok později byla situ-  Sůl obsahuje prvky sodík a chlor, které   k obědu hamburger.
 Těch je po krajském městě aktuálně 73 a vyváží se nově jednou   zkušenosti.  ace o něco lepší, ze 45 vzorků uspělo na jed-  jsou pro naše zdraví nezbytné. Sodík je ve   Sára
                                             všech buňkách a tělních tekutinách. Regulu-
        ničku 12 a 22 bylo mírně slanějších. V jihlav-
 A  proč je důležité oleje a  tuky třídit?
 za 14 dní. I tak to ale na některých místech nestačí. Důvodem je   „Protože pokud je doma vylijeme například   ských školních jídelnách je situace obdobná   je objem tělních tekutin, krevní tlak, rovno-  8 let
 bohužel nezodpovědné chování obyvatel.   do dřezu, způsobí problémy v průchodnosti   jako v celém kraji. Normě odpovídá slaností   váhu kyselých a zásaditých látek v těle. Podílí
 kanalizace. Tříděním tak odlehčíme kanali-  jen malá část kontrolovaných polévek.  se na přenosu vzruchů v nervovém systému.
 zační síti a čistírně odpadních vod, ve které   Hygienici se zaměstnanci kuchyní pro-  Při jeho nedostatku nastává únava, slabost,
 „Podívejte se, tady je nějaká houska, ještě   hve vhazuje do bílého kontejneru, který má   způsobují oleje a  tuky komplikace při bio-  bírají důležitost snížení obsahu soli v  dět-  křeče dolních končetin, bušení srdce, mdloby,
 plná  přesnídávka  a  spousta prázdných  la-  naložený ve stejnobarevné dodávce.   logickém stupni  čištění  odpadní  vody.  Dal-  ských pokrmech. Vysvětlují negativní dopad   delirium. Chlor je součástí kyseliny chlorovo-  Nejvíc mi chutná sýrová omáčka
 hví a plechovek od alkoholu,“ přehrabuje se   Dvě šedé nádoby, nad kterými stojíme,   ším důvodem pro jejich třídění je, že oleje   nadbytku soli na lidské zdraví a  společně   díkové v našem žaludku.   s masem a těstovinami a z polévek mám nejradši
 v šedé popelnici určené na jedlé oleje a tuky   mají lidé k dispozici v ulici Polní na sídlišti Na   a tuky jsou využitelným odpadem, který se   hledají příčiny přesolování. Nejčastěji to bývá   Kolik ale soli skutečně potřebujeme?   vývar s nudlemi. Bylo by ale super, kdyby nám
 Václav Černý, který nádoby po Jihlavě vy-  Slunci. Umístěny jsou přímo v hnízdě i s dal-  dá s úspěchem recyklovat a dále použít na-  tzv. solení od oka. Výsledný pokrm ochutnává   Doporučené maximální množství pro dospě-  někdy udělali pizzu.
 váží. „Tady je jedna lahev s  olejem, druhá   šími nádobami na odpad. Hned po levé ruce   příklad pro výrobu biopaliv nebo jako zdroj   jen jedna osoba. K dochucování jsou používá-  lého je 6 g na den. To je jedna zarovnaná ká-
 a ještě tady bude asi i třetí, jo, už ji mám,“   mám červený kontejner na elektroodpad   energie pro výrobu elektřiny a  tepla,“ vy-  ny i instantní směsi obsahující víc než 50 %   vová lžička soli! U dětí je to ještě méně. Prů-  Ema
 probírá se odpadky Václav a plné plastové la-  a po pravé ruce jsou vedle sebe v jedné řadě   světluje na Žaneta Manová.  soli.   měrný obyvatel České republiky sní denně až   8 let
            Společně jsou navrhovány cesty ke zlep-  16 g soli, tedy takřka 3krát víc. Náš největší
        šení: k solení používat odměrku, chuť spíše   denní příjem soli, kolem 80 %,  je z  vyrobe-
        zvýraznit  bylinkami,  kořením,  kořenovou   ných potravin, jako je pečivo, mléčné výrob-
        zeleninou, sledovat složení a  vybírat ochu-  ky, uzeniny, ale hlavně z vysoce průmyslově
        cující směsi či vývary s nižším obsahem soli.   upravených potravin, instantních dochuco-  Chutnají mi boloňské špagety.
        I jiný technologický postup přípravy pokrmů   vadel pokrmů a polévek, z kečupů, majonéz,   Když jsou ve škole k obědu, chodím si i přidávat.
        přispěje k jeho výraznější chuti bez množství   pochutin.                 Nemám ale ráda třeba buchtičky s krémem. A z po-
        soli. V jídelnách se velmi osvědčuje používání   Co  se děje,  když  dlouhodobě  přesolu-  lévek mám nejradši rajskou.
        vážící lžíce nebo salimetru k měření koncen-  jeme? Nadbytek sodíku způsobuje vysoký
        trace soli.                          krevní tlak, s  rizikem srdečního infarktu či    Markéta
            I doma můžeme množství soli postupně   mozkové mrtvice. Přispívá k  osteoporóze.   10 let
        omezovat. Naše chuťové buňky si přivyknou   Přetěžuje ledviny, je nadměrně zadržována
        na  jiné  chutě  a  zjistíme,  že  slanost  nemu-  voda v těle. Patří k příčinám karcinomu ža-
        sí být hlavní chutí jídla. Zvlášť při vysokém   ludku. Se solí je tedy nutné zacházet opatrně.
        krevním tlaku snížení příjmu soli pomůže   Vyhledávání slané chuti získáváme už od ra-
        ke zlepšení zdraví. Nezapomínejme, že jsme   ného dětství špatnými stravovacími návyky.   Mně ve škole nejvíc chutná kari
        vzorem pro naše děti a vnoučata. Pokud je na-       Ing. Kamila Hodačová,   na smetaně, to si jdu vždycky přidat a z polévek
        učíme sůl používat v rozumné míře, budeme      vedoucí oddělení hygieny dětí   je to taky rajská. Co moc nemusím, je lečo. To mi
 Do šedých popelnic vyhazují lidé i prázdné skleněné lahve  Pracovníci specializované firmy odváží lahve s tuky v bílých kontejnerech  se vyhýbat vysoce průmyslově upraveným     a mladistvých, KHS kraje Vysočina  nechutná.
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16