Page 10 - Zpravodaj Jihlava 04/2025
P. 10

10                                             / Životní prostředí /                       Ježkovy oči / Duben 2025       Ježkovy oči / Duben 2025                      / Zdravé město Jihlava /                                   11
        V popelnicích na tuky končí pečivo i plínky                                                                               Hygienici kontrolují slanost polévek ve školách



                                                                                                                                                                                                           Anketa
                                                                                  narovnané černé, modré a žluté kontejnery.
                                                                                  I přesto jsou lidé do šedých popelnic schopni
                                                                                  vyhodit všechno. „Běžně z nich vyndáváme                                                                                 Co vám ve školní
                                                                                  i psí exkrementy nebo třeba dětské plínky,“
                                                                                  potvrzuje mi Václav Černý. „Upřímně mi to                                                                                jídelně nejvíce chutná?
                                                                                  hlava moc nebere. Podívejte, hned tady ve-
                                                                                  dle je kontejner na sklo. Proč tyhle prázdné                                                                                          Vojtěch
                                                                                  lahve od vodky někdo nevyhodil tam. To byl                                                                                            6 let
                                                                                  opravdu líný udělat o  čtyři kroky navíc?“
                                                                                  kroutí nevěřícně hlavou.
                                                                                     „Do šedé nádoby patří pouze použité
                                                                                  oleje a tuky z domácností, například fritova-
                                                                                  cí olej nebo olej po smažení a ztužené jedlé                                                                                          Já mám ve škole nejradši
                                                                                  tuky,“ upozorňuje důrazně Žaneta Manová                                                                                  buchtičky s krémem a chutná mi i rajská omáčka
                                                                                  z  odboru životního prostředí, když se dívá                                                                              s knedlíkem. Ještě bych chtěl, aby nám vařili
                                                                                  do popelnice, která je ze dvou třetin plná                                                                               knedlíky s jahodami.
                                                                                  plechovek a skleněných lahví. „Navíc je dů-
                                                                                  ležité, aby lidé olej do šedých nádob vhazo-    Většina dětí chodí na obědy do školní jídelny, proto krajští hygienici                Filip
                                                                                  vali v  plastových lahvích, které jsou pevně    při kontrolách jejich provozu sledují mj. také obsah soli v pokrmech                  7 let
                                                                                  uzavřené. Pokud je vyhodí ve skleněných,
                                                                                  rozbijí se a olej vyteče do nádoby. Pracovní-   pro děti. Zaměřují se převážně na polévky. Norma stanoví na 100 g
                                                                                  kům, kteří popelnice vybírají, pak navíc hro-   polévky množství soli 0,4 g. Jaké jsou celokrajské výsledky?
                                          Václav Černý vybírá lahve s olejem z popelnic v ulici Polní  zí úraz,“ vysvětluje Žaneta Manová a Václav
                                                                                  Černý jí přikyvuje. „Přesně tak. Podívejte,     V  roce 2023 ze 49 zkoumaných polévek   potravinám a pochutinám a volit raději čers-  Já mám taky nejradši buchtičky
                                                                                  mám tyhle silné gumové rukavice a  stejně       splnilo normu jen 9. Zbývající byly slanější   tvé potraviny, přispějeme k jejich zdravější-  s krémem. Polévky mi moc nechutnají, mám rád
        Jen v loňském roce odvezla specializovaná firma z Jihlavy téměř           už mi jimi střep několikrát projel. A opravdu   nebo i velmi slané (obsahovaly více než 0,7 g   mu životu.               asi jenom vývar. Někdy bych chtěl mít ve škole
        4,7 tun jedlých olejů a tuků, které lidé vyhazují do šedých popelnic.     to není nic příjemného,“ dělí se s námi o své   soli/100 g polévky). O rok později byla situ-  Sůl obsahuje prvky sodík a chlor, které   k obědu hamburger.
        Těch je po krajském městě aktuálně 73 a vyváží se nově jednou             zkušenosti.                                     ace o něco lepší, ze 45 vzorků uspělo na jed-  jsou pro naše zdraví nezbytné. Sodík je ve   Sára
                                                                                                                                                                       všech buňkách a tělních tekutinách. Regulu-
                                                                                                                                  ničku 12 a 22 bylo mírně slanějších. V jihlav-
                                                                                     A  proč je důležité oleje a  tuky třídit?
        za 14 dní. I tak to ale na některých místech nestačí. Důvodem je          „Protože pokud je doma vylijeme například       ských školních jídelnách je situace obdobná   je objem tělních tekutin, krevní tlak, rovno-  8 let
        bohužel nezodpovědné chování obyvatel.                                    do dřezu, způsobí problémy v průchodnosti       jako v celém kraji. Normě odpovídá slaností   váhu kyselých a zásaditých látek v těle. Podílí
                                                                                  kanalizace. Tříděním tak odlehčíme kanali-      jen malá část kontrolovaných polévek.  se na přenosu vzruchů v nervovém systému.
                                                                                  zační síti a čistírně odpadních vod, ve které       Hygienici se zaměstnanci kuchyní pro-  Při jeho nedostatku nastává únava, slabost,
        „Podívejte se, tady je nějaká houska, ještě   hve vhazuje do bílého kontejneru, který má   způsobují oleje a  tuky komplikace při bio-  bírají důležitost snížení obsahu soli v  dět-  křeče dolních končetin, bušení srdce, mdloby,
        plná  přesnídávka  a  spousta prázdných  la-  naložený ve stejnobarevné dodávce.   logickém stupni  čištění  odpadní  vody.  Dal-  ských pokrmech. Vysvětlují negativní dopad   delirium. Chlor je součástí kyseliny chlorovo-  Nejvíc mi chutná sýrová omáčka
        hví a plechovek od alkoholu,“ přehrabuje se   Dvě šedé nádoby, nad kterými stojíme,   ším důvodem pro jejich třídění je, že oleje   nadbytku soli na lidské zdraví a  společně   díkové v našem žaludku.   s masem a těstovinami a z polévek mám nejradši
        v šedé popelnici určené na jedlé oleje a tuky   mají lidé k dispozici v ulici Polní na sídlišti Na   a tuky jsou využitelným odpadem, který se   hledají příčiny přesolování. Nejčastěji to bývá   Kolik ale soli skutečně potřebujeme?   vývar s nudlemi. Bylo by ale super, kdyby nám
        Václav Černý, který nádoby po Jihlavě vy-  Slunci. Umístěny jsou přímo v hnízdě i s dal-  dá s úspěchem recyklovat a dále použít na-  tzv. solení od oka. Výsledný pokrm ochutnává   Doporučené maximální množství pro dospě-  někdy udělali pizzu.
        váží. „Tady je jedna lahev s  olejem, druhá   šími nádobami na odpad. Hned po levé ruce   příklad pro výrobu biopaliv nebo jako zdroj   jen jedna osoba. K dochucování jsou používá-  lého je 6 g na den. To je jedna zarovnaná ká-
        a ještě tady bude asi i třetí, jo, už ji mám,“   mám červený kontejner na elektroodpad   energie pro výrobu elektřiny a  tepla,“ vy-  ny i instantní směsi obsahující víc než 50 %   vová lžička soli! U dětí je to ještě méně. Prů-  Ema
        probírá se odpadky Václav a plné plastové la-  a po pravé ruce jsou vedle sebe v jedné řadě   světluje na Žaneta Manová.  soli.                                měrný obyvatel České republiky sní denně až      8 let
                                                                                                                                      Společně jsou navrhovány cesty ke zlep-  16 g soli, tedy takřka 3krát víc. Náš největší
                                                                                                                                  šení: k solení používat odměrku, chuť spíše   denní příjem soli, kolem 80 %,  je z  vyrobe-
                                                                                                                                  zvýraznit  bylinkami,  kořením,  kořenovou   ných potravin, jako je pečivo, mléčné výrob-
                                                                                                                                  zeleninou, sledovat složení a  vybírat ochu-  ky, uzeniny, ale hlavně z vysoce průmyslově
                                                                                                                                  cující směsi či vývary s nižším obsahem soli.   upravených potravin, instantních dochuco-  Chutnají mi boloňské špagety.
                                                                                                                                  I jiný technologický postup přípravy pokrmů   vadel pokrmů a polévek, z kečupů, majonéz,   Když jsou ve škole k obědu, chodím si i přidávat.
                                                                                                                                  přispěje k jeho výraznější chuti bez množství   pochutin.                Nemám ale ráda třeba buchtičky s krémem. A z po-
                                                                                                                                  soli. V jídelnách se velmi osvědčuje používání   Co  se děje,  když  dlouhodobě  přesolu-  lévek mám nejradši rajskou.
                                                                                                                                  vážící lžíce nebo salimetru k měření koncen-  jeme? Nadbytek sodíku způsobuje vysoký
                                                                                                                                  trace soli.                          krevní tlak, s  rizikem srdečního infarktu či    Markéta
                                                                                                                                      I doma můžeme množství soli postupně   mozkové mrtvice. Přispívá k  osteoporóze.   10 let
                                                                                                                                  omezovat. Naše chuťové buňky si přivyknou   Přetěžuje ledviny, je nadměrně zadržována
                                                                                                                                  na  jiné  chutě  a  zjistíme,  že  slanost  nemu-  voda v těle. Patří k příčinám karcinomu ža-
                                                                                                                                  sí být hlavní chutí jídla. Zvlášť při vysokém   ludku. Se solí je tedy nutné zacházet opatrně.
                                                                                                                                  krevním tlaku snížení příjmu soli pomůže   Vyhledávání slané chuti získáváme už od ra-
                                                                                                                                  ke zlepšení zdraví. Nezapomínejme, že jsme   ného dětství špatnými stravovacími návyky.   Mně ve škole nejvíc chutná kari
                                                                                                                                  vzorem pro naše děti a vnoučata. Pokud je na-       Ing. Kamila Hodačová,   na smetaně, to si jdu vždycky přidat a z polévek
                                                                                                                                  učíme sůl používat v rozumné míře, budeme      vedoucí oddělení hygieny dětí   je to taky rajská. Co moc nemusím, je lečo. To mi
                       Do šedých popelnic vyhazují lidé i prázdné skleněné lahve  Pracovníci specializované firmy odváží lahve s tuky v bílých kontejnerech  se vyhýbat vysoce průmyslově upraveným     a mladistvých, KHS kraje Vysočina  nechutná.
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15