Page 10 - Zpravodaj Jihlava 04/2025
P. 10
10 / Životní prostředí / Ježkovy oči / Duben 2025 Ježkovy oči / Duben 2025 / Zdravé město Jihlava / 11
V popelnicích na tuky končí pečivo i plínky Hygienici kontrolují slanost polévek ve školách
Anketa
narovnané černé, modré a žluté kontejnery.
I přesto jsou lidé do šedých popelnic schopni
vyhodit všechno. „Běžně z nich vyndáváme Co vám ve školní
i psí exkrementy nebo třeba dětské plínky,“
potvrzuje mi Václav Černý. „Upřímně mi to jídelně nejvíce chutná?
hlava moc nebere. Podívejte, hned tady ve-
dle je kontejner na sklo. Proč tyhle prázdné Vojtěch
lahve od vodky někdo nevyhodil tam. To byl 6 let
opravdu líný udělat o čtyři kroky navíc?“
kroutí nevěřícně hlavou.
„Do šedé nádoby patří pouze použité
oleje a tuky z domácností, například fritova-
cí olej nebo olej po smažení a ztužené jedlé Já mám ve škole nejradši
tuky,“ upozorňuje důrazně Žaneta Manová buchtičky s krémem a chutná mi i rajská omáčka
z odboru životního prostředí, když se dívá s knedlíkem. Ještě bych chtěl, aby nám vařili
do popelnice, která je ze dvou třetin plná knedlíky s jahodami.
plechovek a skleněných lahví. „Navíc je dů-
ležité, aby lidé olej do šedých nádob vhazo- Většina dětí chodí na obědy do školní jídelny, proto krajští hygienici Filip
vali v plastových lahvích, které jsou pevně při kontrolách jejich provozu sledují mj. také obsah soli v pokrmech 7 let
uzavřené. Pokud je vyhodí ve skleněných,
rozbijí se a olej vyteče do nádoby. Pracovní- pro děti. Zaměřují se převážně na polévky. Norma stanoví na 100 g
kům, kteří popelnice vybírají, pak navíc hro- polévky množství soli 0,4 g. Jaké jsou celokrajské výsledky?
Václav Černý vybírá lahve s olejem z popelnic v ulici Polní zí úraz,“ vysvětluje Žaneta Manová a Václav
Černý jí přikyvuje. „Přesně tak. Podívejte, V roce 2023 ze 49 zkoumaných polévek potravinám a pochutinám a volit raději čers- Já mám taky nejradši buchtičky
mám tyhle silné gumové rukavice a stejně splnilo normu jen 9. Zbývající byly slanější tvé potraviny, přispějeme k jejich zdravější- s krémem. Polévky mi moc nechutnají, mám rád
Jen v loňském roce odvezla specializovaná firma z Jihlavy téměř už mi jimi střep několikrát projel. A opravdu nebo i velmi slané (obsahovaly více než 0,7 g mu životu. asi jenom vývar. Někdy bych chtěl mít ve škole
4,7 tun jedlých olejů a tuků, které lidé vyhazují do šedých popelnic. to není nic příjemného,“ dělí se s námi o své soli/100 g polévky). O rok později byla situ- Sůl obsahuje prvky sodík a chlor, které k obědu hamburger.
Těch je po krajském městě aktuálně 73 a vyváží se nově jednou zkušenosti. ace o něco lepší, ze 45 vzorků uspělo na jed- jsou pro naše zdraví nezbytné. Sodík je ve Sára
všech buňkách a tělních tekutinách. Regulu-
ničku 12 a 22 bylo mírně slanějších. V jihlav-
A proč je důležité oleje a tuky třídit?
za 14 dní. I tak to ale na některých místech nestačí. Důvodem je „Protože pokud je doma vylijeme například ských školních jídelnách je situace obdobná je objem tělních tekutin, krevní tlak, rovno- 8 let
bohužel nezodpovědné chování obyvatel. do dřezu, způsobí problémy v průchodnosti jako v celém kraji. Normě odpovídá slaností váhu kyselých a zásaditých látek v těle. Podílí
kanalizace. Tříděním tak odlehčíme kanali- jen malá část kontrolovaných polévek. se na přenosu vzruchů v nervovém systému.
zační síti a čistírně odpadních vod, ve které Hygienici se zaměstnanci kuchyní pro- Při jeho nedostatku nastává únava, slabost,
„Podívejte se, tady je nějaká houska, ještě hve vhazuje do bílého kontejneru, který má způsobují oleje a tuky komplikace při bio- bírají důležitost snížení obsahu soli v dět- křeče dolních končetin, bušení srdce, mdloby,
plná přesnídávka a spousta prázdných la- naložený ve stejnobarevné dodávce. logickém stupni čištění odpadní vody. Dal- ských pokrmech. Vysvětlují negativní dopad delirium. Chlor je součástí kyseliny chlorovo- Nejvíc mi chutná sýrová omáčka
hví a plechovek od alkoholu,“ přehrabuje se Dvě šedé nádoby, nad kterými stojíme, ším důvodem pro jejich třídění je, že oleje nadbytku soli na lidské zdraví a společně díkové v našem žaludku. s masem a těstovinami a z polévek mám nejradši
v šedé popelnici určené na jedlé oleje a tuky mají lidé k dispozici v ulici Polní na sídlišti Na a tuky jsou využitelným odpadem, který se hledají příčiny přesolování. Nejčastěji to bývá Kolik ale soli skutečně potřebujeme? vývar s nudlemi. Bylo by ale super, kdyby nám
Václav Černý, který nádoby po Jihlavě vy- Slunci. Umístěny jsou přímo v hnízdě i s dal- dá s úspěchem recyklovat a dále použít na- tzv. solení od oka. Výsledný pokrm ochutnává Doporučené maximální množství pro dospě- někdy udělali pizzu.
váží. „Tady je jedna lahev s olejem, druhá šími nádobami na odpad. Hned po levé ruce příklad pro výrobu biopaliv nebo jako zdroj jen jedna osoba. K dochucování jsou používá- lého je 6 g na den. To je jedna zarovnaná ká-
a ještě tady bude asi i třetí, jo, už ji mám,“ mám červený kontejner na elektroodpad energie pro výrobu elektřiny a tepla,“ vy- ny i instantní směsi obsahující víc než 50 % vová lžička soli! U dětí je to ještě méně. Prů- Ema
probírá se odpadky Václav a plné plastové la- a po pravé ruce jsou vedle sebe v jedné řadě světluje na Žaneta Manová. soli. měrný obyvatel České republiky sní denně až 8 let
Společně jsou navrhovány cesty ke zlep- 16 g soli, tedy takřka 3krát víc. Náš největší
šení: k solení používat odměrku, chuť spíše denní příjem soli, kolem 80 %, je z vyrobe-
zvýraznit bylinkami, kořením, kořenovou ných potravin, jako je pečivo, mléčné výrob-
zeleninou, sledovat složení a vybírat ochu- ky, uzeniny, ale hlavně z vysoce průmyslově
cující směsi či vývary s nižším obsahem soli. upravených potravin, instantních dochuco- Chutnají mi boloňské špagety.
I jiný technologický postup přípravy pokrmů vadel pokrmů a polévek, z kečupů, majonéz, Když jsou ve škole k obědu, chodím si i přidávat.
přispěje k jeho výraznější chuti bez množství pochutin. Nemám ale ráda třeba buchtičky s krémem. A z po-
soli. V jídelnách se velmi osvědčuje používání Co se děje, když dlouhodobě přesolu- lévek mám nejradši rajskou.
vážící lžíce nebo salimetru k měření koncen- jeme? Nadbytek sodíku způsobuje vysoký
trace soli. krevní tlak, s rizikem srdečního infarktu či Markéta
I doma můžeme množství soli postupně mozkové mrtvice. Přispívá k osteoporóze. 10 let
omezovat. Naše chuťové buňky si přivyknou Přetěžuje ledviny, je nadměrně zadržována
na jiné chutě a zjistíme, že slanost nemu- voda v těle. Patří k příčinám karcinomu ža-
sí být hlavní chutí jídla. Zvlášť při vysokém ludku. Se solí je tedy nutné zacházet opatrně.
krevním tlaku snížení příjmu soli pomůže Vyhledávání slané chuti získáváme už od ra-
ke zlepšení zdraví. Nezapomínejme, že jsme ného dětství špatnými stravovacími návyky. Mně ve škole nejvíc chutná kari
vzorem pro naše děti a vnoučata. Pokud je na- Ing. Kamila Hodačová, na smetaně, to si jdu vždycky přidat a z polévek
učíme sůl používat v rozumné míře, budeme vedoucí oddělení hygieny dětí je to taky rajská. Co moc nemusím, je lečo. To mi
Do šedých popelnic vyhazují lidé i prázdné skleněné lahve Pracovníci specializované firmy odváží lahve s tuky v bílých kontejnerech se vyhýbat vysoce průmyslově upraveným a mladistvých, KHS kraje Vysočina nechutná.